ŞEKER(!) Bayramı

|

Bayramın gelişine en çok çocuklar sevinir, hele ki bu 'Şeker Bayramı'ysa. Bundan daha saf bir sevinç olabilir mi? Gittiği her yerden cebini şekerlerle, çikolatalarla doldurup çıkacak. Hem büyük bir ihtimalle, günlük şeker yeme sınırını aşmasına büyükleri göz yumacak. Bu bayramın adı onun için, dolu dolu ŞEKER BAYRAMI!

"Adını bir başka türlü de değiştirmişler şimdi. Şeker bayramı. Bu dört dörtlük bir Ramazan bayramı, ne Şeker bayramı. Yani buna bir kültürel erozyon denir," diye buyurmuş kişi yine.

Peki bir çocuğun şekere dayalı bayram sevincini elinden almaya ne denebilir ki?

Herkese şeker gibi bayramlar dilerim...

24 yorum:

Bad'lik Amiri dedi ki...

Dört dörtlük şeker bayramı işte.

O malum kişi ne çok seviyor insanları birbirine kırdırmayı, "bizler" - "onlar" diye insanları bölmeyi.

Şeker Bayramı öncesi insanların ağzının tadını bozayım diye düşünmüş olsa gerek herhalde.

Primarima dedi ki...

Sizin bizim hepimizin :) ama en çokda gözlerinin taaaa içi gülen çocuklarımızın ŞEKER bayramı kutlu olsun...
Sevgiler.

sufi dedi ki...

Ramazan:arapça yanmak demek,neden yanmak bayramı olsun ki başından sonuna ŞEKER BAYRAMI işte.Tatlılıklar mutluluklar bayramınız kutlu olsun canım.

Geveze Kalem dedi ki...

Jazzistan, amaç belli. Bu haberi okuyana kadar şeker-ramazan karışık kullanıp duruyordum(duk.) Şimdi bu sözler taraf olmaya zorluyor insanı. Madem öyle olayım, bu bayram şeker bayramı.:P

Ebru, evet en çok da onların. Senin de...;-)

Sufi, beni nasıl güldürdüğünü bilemezsin.:))) Senden önce bu haberi okuduğumda oradaki bir yoruma da çok gülmüştüm. Adam şöyle yazmış: "Sayın başbakanım, kusura bakma da sen de her şeye bir kulp takıyorsun!":))))))

Tabiat Ana dedi ki...

mutlu, tatlı, güzel, bir "şeker " bayramı geçirmeni dilerim en tatlı şekerlerden biri olan Barış beyle ve tüm ailenle.
sevgiler

Pilli Petro dedi ki...

iyi bayramlar diliyorum :))

Geveze Kalem dedi ki...

Tabiat Ana, çok teşekkür ederim. Nasıl denir, bi mukabele.;-))
Sevgiler...

Bekriya, sana da iyi bayramlar.:))

duygu dedi ki...

"kişi" kültür yozlaşmasından bahsedene kadar kendi partisinin yarattığı siyasi yozlaşmanın önüne geçsin bence.
neyse tatlı yiyip tatlı konuşalım ki "şeker" bayramının hakkını verelim dimi :)
ailen ve tüm sevdiklerinle nice mutlu ŞEKER bayramları dilerim...

Adsız dedi ki...

Sevenlerin, sevilenlerin ve herkesin "SEKER" Bayrami kutlu olsun.
Bölünüp, parcalanmama dilegiyle
SEVGIYLE kalin

Kremali'nin annesi dedi ki...

Gevezecim,

Insan bir isin dogrusunu bildigini dusunuyorsa sayet, bunu iki sebepten ilan ediyordur bence.

1. Baskalarinin yanlis bildigine vurgu yapmak
2. Bildigini baskalariyla paylasmak

Ben, kendi adima, ikinci sebepten hareketle yazacagim bu yorumu musaadenle.

Oncelikle, ismine ne dersek diyelim, sozkonusu ettigimiz sey, dini bir bayram. Inanan, ve Ramazan ayi boyunca nefislerine tebiyeyi, ruhlarina empatiyi ogretmek icin mucadele veren insanlarin mezuniyet bayrami. Iste bu sebepledir ki muslumanlar, Ramazan ayinin sonundaki mezuniyetlerini, muhtaclara fitre sadakasi ve benzeri hediyeler vererek kutlarlar.

Dini bir bayrama, tabiati geregi dini bir isim verilmesi son derece normal. Ama ayni bayrama, yerel kulturel motiflerden esinlenip, farkli isimler verilmesi de ayni derecede dogal. Nitekim, musluman toplumlara baktigimizda, bu bayramin tek bir isimle kutlanmadigini goruruz. Bizde seker bayrami diye de aniliyor olmasi, senin guzel anlatiminda da ifadesini buldugu uzere, bayram ziyaretine gelen cocuklara genelde seker hediye edilmesindendir.

Ama lutfen elini aklina ve vicdanina koyup cevap ver Gevezecim; Bir bayramin ismi o bayramda dagitilan nevale ile anilacaksa sayet, neden illa ki seker? Cunku benim bildigim kadariyla, cocuklara bayramda cikolata da dagitlirdi, oyali mendil de, cep harcligi da. Ya bu alternatif nevale isimleri etrafinda da birer lobi olusursa halimiz nice olur hic dusundun mu?

Birlik ve beraberlik geregi Ramazan Bayraminizi kutluyor, tombik aganin tombik ellerine, oyali bir mendil birakiyorum usulca:)

PS: Bak bu yerelmis gibi gorunen tartisma yarin obur gun dunya barisini da tehdit edebilir haberin ola: Hristiyanlar da bize bakip, Christmas bayramlarina 'cam agaci bayrami, kirmizi corap bayrami' gibi alternatif isimler takmaya baslayabilir. Ya da ne bileyim Irlandalilar St. Patrick's Day gununu uc yaprakli yonca veya fici fici bira bayrami diye kutlayabilirler Allah muhafaza:)

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

RTE gazetecilerin gundemini saptirmayi cok iyi beceriyor. Keriz Feneri gundemi bu konuyla ört bast ettiriliyor...

Beni cok sasirtan bir konu degil; bir unlu yemek blogunda da: Kurban Bayrami'ni ABD de musluman Turklerle kutlamistik, diye yaziyordu, bu arada kasdettigi diger Turkler, musluman olmayan Yahudi_Ermeni Turkleri degil kendisi gibi dinci olmayanlardi! Özetle: Onlar musluman, benim dini butun annem, orucunu asla ve asla birakmayan aksamci babam musluman degil...

Sevgiler,

Geveze Kalem dedi ki...

Sevgili Ayşe Şule,
Bugün annemlere bayramlaşmaya gittik. Yine sofrayı bayram şenliğinde donatmış, yiyip içiyoruz. Dedim ki, "Ya işin doğrusu bu Ramazan Bayramı'dır. Bütün ay tutulan oruçtan sonra insanların ödülü gibi bir şey..."
Evet haklısın, asıl mantık ve sebep böyle olabilir (ki zaten böyledir) ama benim karşı olduğum, bu kadar zararsız bir meseleyi gündeme getirip,insaların bölünmesine vesile olmak. Eskiden Ramazan ya da Şeker Bayramı tanımlarını karışık kuruşuk kullanırdım. Artık (yani iki gündür:P)hangi kelimeyi seçtiğime ve kimin hangisini kullandığına dikkat eder oldum. Bir ülkenin başbakanı insanın aklına zoraki, basit bir kelimeye dayalı taraf olma meselesini sokuyorsa, ben buna karşıyım. İzahat daha ılımlı olabilir miydi? Evet, olabilirdi. Böylelikle kimse üstünde durmaz, olaydan 'taraf olma kokusu' sızmazdı. Senin bahsettiğin 'alternatif nevale isimleri etrafında lobi oluşması' meselesi, asıl bu konu 'ciddiyetle' gündeme geldikten sonra oluştu. Önceden zaten yoktu.
Mesela bayramı "kutlu olsun," ya da "mübarek olsun," şeklinde kullanan insanlar var. 'Mübarek', 'Kutlu'nun arapçasıdır. Ben de bu durumda 'Mübarek' kullanımını seçen insanların hem kültürel hem de Türk dili açısından erezyona sebep olduklarını söyleyebilirim. Neden 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun deriz de mübarek olsun demeyiz mesela? Yani bir mesele dini etki taşıyorsa illâ ki arapça kökenli kelimeler mi kullanmak lâzım?
Mesela Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde Ramazan Bayramı şöyle tanımlanıyor; "Ay takvimine göre Şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı." Şeker Bayramı için de, "halk ağzında Ramazan Bayramı," tanımı yer alıyor. Adı üstünde yahu; halk ağzı! Bu halk ağzı dediğimiz şey o kadar önemlidir ki, kültürümüze yerleşmiş tüm deyişler, atasözleri, deyimler bu halkın dimağından, yüreğinden çıkıp, kültürümüzü zenginleştirmiştir. Bu sebeple bunu 'erezyon' olarak tanımlamak zaten çok talihsiz bir tanımlamadır. "Dinî erezyon" deseymiş keşke.:))
Yani anlayacağın bu ifadenin bu üslupla halka duyrulmasında bir anlam aramaya çalışıyorum ve elimde kalan bir tek 'dininin gereklerini lâyığıyla yerine getirenler ve getirmeyenler' olarak sınıflandırma amacı kalıyor. Tekrar vurgulamam gerekirse, eğer bu mesele senin dediğin gibi 'yalnızca doğru olduğunu düşündüğü şeyi birileriyle paylaşma' dürtüsüyle ortaya atılmış olsaydı, bence üslup bu kadar sert ve keskin olmazdı, olmamalıydı.

Her neyse, ben de sana mutlu bayramlar diliyorum. Sen her ne şekilde kullanmayı seçiyorsan. Çünkü benim için değişen bir şey yok.;-)
Sevgiler.

PS:;-) Başka dine mensup kişiler hangi bayramlarını ne olarak kutlarlarsa kutlasınlar, benim umrumda değil ama ben onların Christmas'larını, kendi takvimimle örtüştüğü için Yılbaşı olarak kutluyorum.;-)

Duygu ve Belgin, sizlerin de bayramını kutlarım. Yukarıda yazdıklarım size yanıtlarımı da içerdiği için kısacıktan sevgiler gönderiyorum.;-))

Geveze Kalem dedi ki...

Al ve Ege'nin Annesi :)
Ben uzuuun yorumumu yazarken sen de gelmişsin. Geçenlerde bir postunda bahsetmiş gibiydin sanki o bloğu, şimdi anladım, oturdu kafamda.;-)
Ama bu sadece ona özgü bir tutum değil zaten. Veya oralardaki Türklere özgü de değil. Kendi ülkemizde, yanıbaşımızda bile "bizim gibi müslüman olanlar" tanımını duyuyoruz. Sanki müslümanlık çeşit çeşit... Müslümansa 'müslüman'dır, öyle ya da böyle müslüman olmasının konuşulması hiçbir kula düşmez.
Sevgiler...

Kremali'nin annesi dedi ki...

Kalemi de yuregi gibi guzel olan dost:)

Gercekten de, boylesine onemsiz bir meselenin bu kadar keskin bir uslubla dile getirilmesine hic ama hic gerek yoktu.

O kisinin bunu neden yaptigini ben bilemem. Cunku kaplerdekini yalniz Allah bilir diye inanir ve kotu zanda bulunmaktan yine O'na siginirim. Bildigim tek sey, bu tur cikislarin, maalesef toplumu kamplara bolmekten baska bir seye yaramadigi. Senin gibi onyargisiz bir kalemi bile boyle tepkiler vermeye sevkettikten sonra toplumun diger kesimlerinde nasil bir infial yaratiyordur kimbilir.

Ve evet, tespitine aynen katiliyorum. Eger bu duruma bir teshis koyacaksak, kulturel erozyon degil de 'dinin kultur tarafindan erozyonu' demek daha yerinde olurdu. Cunku benim gozlemledigim kadariyla olan bu Turkiye'de. Soz ucar, yazi kalir demis atalarimiz. Ama bu milletin evlatlari maalesef dinlerini onca saglam yazili kaynak dururken ucan buharlasan sozlu kulture gore yasar olmus.

Ben seni seviyor ve anliyorum. Bu bana yeter. Ve inaniyorum ki, bizim sevgimiz ve iyi niyetimiz, toplumu suni kamplara bolme heveslilerinin heveslerini kursaklarinda birakmaya da yetecek.

Anneciginin o hunerli ellerinden hurmetle opuyor ve cok ama cok sanslisin diyorum:)

Sevgiler,
Ayse Sule

etki alanı dedi ki...

O kişi, önce nerelere erozyon yaptığının farkına varmalı ki,şimdi,daha da öncesinden kıymet verildiğini bilmeli...
Bu çocuk dilinde,şeker bayramı...Bizlere de çocukluğumuzu anımsattığı için,ilk aklımıza gelen şeker oluyor....
Politika yapmayacak,o kişi!
O zaman ne yapacak?Bu bayram gelmeden,şeker yapımını ve satışını engelleyecek....
Neymişşşş?
Kendi aramızda konuşmicezzzz!
İyi bayramlar,tatlı bayramlar,şeker tadında bayramlar diliyorum...
TüTü

Cocukla Cocuk dedi ki...

ağzınla bin yaşa Geveze Kalem'im. çocukların mutluluklarını bizim ellerinden almaya gönlümüz asla varmaz. Mutlu Bayrmalar.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Uzunca bir zamandır sadece kaçamak bakışlar atabiliyordum bloguna sevgili geveze, bugün nihayet eksiklerimi sindire sindire okudum hemde senin yazılarını her zaman okumayı sevdiğim biçimde... pijamam ve çayımla. Her zaman olduğu gibi ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ramazan Bayramıdır bu RAMAZAN BAYRAMI,Alla allah.Hanımlar beğenmiyorsanız analarınızıda alın
yurt dışına gidin.:)))
Hale

Geveze Kalem dedi ki...

Sevgili Ayşe Şule, teşekkür ederim. Hem güzel ve 'seviyeli' fikir paylaşımın için(seviyenin ne olduğunu bilmeyen hazımsızların yorumlarını da görüyoruz;-)), hem de annem adına gelen övgüler için.;-)
Sevgiler...

Tütücüğüm sana da iyi bayramlar diyeceğim ama bayram bitti kül oldu.:) Bayram tadında günler dileyeyim ben de.;-)

Çocukla Çocuk, umarım sizin de bayramınız çocuk kahkahalarıyla şeker tadında geçmiştir.
Sevgiler...

Ayşegül, eyoo dönmüşsün!:) Post var mı post? Dur hemen bakacağım.;-)

İsimsiz Hale(!)
Senin gibi kültür ezikliği yaşayan birini dikkate alıp cevap vermeyecektim ama sen şimdi çok heyecanlısındır, mutlusundur, tatmin olduğunu düşünüyorsundur ve bir tartışma için giyinip kuşanmış bayram çocukları gibi hazır bekliyorsundur. Bir şey yazmazsam neşen söner. O yüzden sana en azından, "vik vik vik bik bik bik" diyeyim de söz hakkı sana geçsin, mutluluğuna katkım olsun.:P

Adsız dedi ki...

Hak etmemiştim bu sözleri...
Maksadım sadece espri yapmaktı...
Neyse yine de teşekkür ederim.
Bloğunuzun gerçekten hayranıyım.
Sevgilerimle,
Hale

Geveze Kalem dedi ki...

Hale,
İnan ki espri yapmış olduğunu duyduğuma çok sevindim. Ben bu ve benzeri birçok postta düşüncemi açık ve net olarak ifade edebildiğimi düşünüyordum. Ancak öyle yorumlarla karşılaşıyorum ki, cevapsız kalmak en doğrusu gibi geliyor çoğukez. E bu sefer de her sessiz kalışımın ardından benzer bir postta yeniden aynı yorumlar çıkıyor karşıma. Mesela fikrimi açık açık kırıcı olmadan ortaya sunduğumu düşündüğüm her postun sonunda, "Sanırım bu kadar basit bir anlatımı beyniniz idrak edebilmiştir," "Biraz medeniyet görün," gibi ve benzeri ifadelere maruz kaldım. Umarım bu, esprini neden algılayamadığımın bir açıklaması olmuştur. Bu çıkışımı anlayışla karşılamanı umuyorum. Hiddetim hedefinden saptı diyelim.;-)
Sevgiler...

Koşan Kelebek dedi ki...

Şeker bayramı deyince burnuma çikolata kına ve limon kolanyası kokusu geliyor. Bayramdan bir gün önce ellerimize kına yakar heyecanla sabahı beklerdik. Ve her şeker bayramı aynı kokardık şeker, çikolata ve kına. Şeker bayramı işte. miden bulanıp zafiyet geçirene kadar şeker yeme bayramı =)

el*ff dedi ki...

Şeker bayramın hakkındaki görüşleinize sonuna kadar katılıyorum ben de bloğumda dokundurma yapmıştım bu konuda :))

Umarım şeker tadında bi bayram geçirmişsinizdir..

Sevgiler...

Geveze Kalem dedi ki...

Negatif-im, kınayı hiç duymamıştım. Ço ilginç geldi bana.:) Ama bir de çatapat vardı değil mi? Bayram harçlıklarının gittiği anlamsız bir eğlence...:)

El*ff,
Bayramım gerçekten güzel geçti bir yönüyle, teşekür ederim. Ben de yazını okumak isterim. Bakacağım ilk fırsatta.