Rağmen...

|
Tuhaf bir post başlığı değil mi?:)
En sevdiğim kelimelerden biridir bu. Kuvvetlidir. Bence 'Başarı'dan daha güçlüdür, 'Zafer'den bile. 'Umut'un kılavuzudur 'Rağmen'. İnancın direncidir. Duruşu sağlamdır. İçinde incecik bir inat da barındırır. Ama asla boşa bir inat değildir bu. Göğüs germedir. 'Bentlere rağmen' elde edilen şeyin değeri en yüksek mertebededir. Ve 'rağmen' hayal toprağında yeşerir. Hayal kurmamış bir insanın 'rağmen' meyvelerini tatması mümkün değildir.
Severim 'rağmen'i, hem de çok.

Doruk 8 yaşında. Büyüme sürecine tanık olduğum çevremdeki birçok çocuktan biri. Geçen gün birlikteydik. Bütün gün yapmakta tek keyif aldığı şey ayağının dibindeki topu, o odadan bu odaya, bu köşeden şu köşeye sürmek ve bana çaktırmadığını sandığı anlarda yumuşak alanlara şut atmaktı.
Bu halini görmek üzdü beni.
Bir yaşını henüz doldurduğu zamanlardı, hiç unutmam sarı bir vosvos arabası vardı. O kadar uzun süreler o kırık dökük arabayla oynuyordu ki, bir gün yanına yaklaşıp arabasını çok beğendiğimi söylemiştim. Masum bir memnuniyetle gülümsemişti. "Arabanın adı ne?" diye sorduğumda, yüzündeki gülümsemenin o kocaman merakla nasıl yer değiştirdiğini şimdiki kadar net hatırlıyorum. Amacım ona arabasının vosvos olduğunu anlatabilmekti. Önündeki Volkswagen amblemini gösterip, "Bak bunun adı 'vosvos'muş, buraya da adının baş harfini koymuşlar. Bizim arabamızın da adı var biliyor musun?" demiştim. Ve sonra onu bizim arabamızla, sonra da sokaktaki diğer arabalarla tanıştırmıştım. Doruk bir yaşını doldurduğu o aylarda hemen hemen tüm arabaların markalarını, duyanları oldukça şaşırtacak kadar ezberlemişti.
Okumayı da kendi kendine öğrendi, dört buçuk yaşındaydı. Yine birlikte olduğumuz bir gün kitapçıya gitmiştik. Kendi alışverişimin yanında ona da bir kitap almak istedim, seçimi ona bıraktım. Kalın bir kitap seçti. Daha çok resmi olan bir kitap seçeceğini umuyordum, ya da boyama kitabı falan. "Emin misin?" diye sordum, çünkü bu kitap ilkokul çocuklarının 1. sınıfta okuma yazmaya başladığı türden bir kitaptı. Israrla onu istedi. Eve döndüğümüzde inceledik kitabı. Fişlerden okumayı öğretmeye çalıştım, harfler, heceler vs. Birkaç gün sonrasında bana 'B' ile 'A'nın yanyana geldiğinde 'BA' olduğunu anlatmaya başladı. Ve bir süre sonra da 'O' ile 'KUL'un 'OKUL' olduğunu... Öğrenmişti.:)
Konuşması da çok düzgün gelişti Doruk'un. Daha ilk yaşının başlarında cümleler kurabiliyordu. Kelimelerin üstüne bastırarak düzgün söyleyebilmeyi beceriyordu. Hiçbir zaman çocuksu bir dil geliştirmedi. Ben de onun yanlışlarını hatırlatırken, bazı kelimelerin sahiden zor telaffuza sahip olduğunu fark ediyordum. Mesela 'Benzinci'.:) Kelime içinde iki kere frene basmak zorundasınız ve son hecede fren boşalıyor.:)
Yakın bir zaman önce de futbola merak sardı. Ama ne merak... Size İspanya liginin takımlarının oyuncularını bile sayabilir.:) Türkiye liglerinde kimin kimle ne maçı var, önceki senelere ait skorlar vs...
Okula başladığı ilk günler okul ona o kadar kolay geldi ki, başarılarından sıkıldı. Okuldan sıkıldı. Kendini futbola daha da kaptırmaya başladı. Sporla ilgilensin diye yüzmeye gönderiliyor ama aklı hep futbolda.

Geçen gün evin içinde başka hiçbir şeyden keyif almayıp, öyle boş boş top sürdüğünü görünce onunla konuşmak istedim. Bu işi (futbol) ne kadar dikkate aldığını öğrenmekti amacım.
"Hayallerin nelerdir Doruk?" diye sordum. Futbolcu olmak istediğini söyleyeceğini sanıyordum.
"Hayallerim mi?" diye sordu. "Evet, hayallerin neler? Hayal kurmaz mısın sen hiç?" dedim.
"Niye hayal kuracağım ki?" dedi. "Her şeyin hayalini kurabilirsin," dedim, "Sahip olmak istediğin her şeyin."
"Hayalle karın doymaz ki," dedi. "Hayaller yalnız karın doyurmak için değildir," dedim. Ve bana ardı arkasına hayal kursa bile gerçekleşmeyeceğini, büyüklerinin 'hayal kurma boşuna, otur dersini çalış' dediklerini, hayal kurmanın boşa zaman harcamak olduğunu düşündüğünü söyledi.

İçim sızladı.

Doruk, çevremde gördüğüm özel çocuklardan biri. Ve hayallleri kurumuş! Hatta hiç yeşermemiş bile belki. Dünya realitesiyle gözleri boyanmış insanların elinde kurutmuş hayallerini.

O gün kendime söz verdim. Çevresini saran bunca soğuk zihinli insana RAĞMEN, onun hayallerini yeniden yeşertmesi için fırsat yaratacağım. Ona hayal dünyasının, dünyalar içindeki en güzel dünya olduğunu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Ve bu 'rağmen'min meyvesinden yeni tohumlar oluşturacağım.
Toprak zengin dostlarım, her hayal yeşerir. Yeter ki tohum atalım.
Sevgiler...

21 yorum:

Brajeshwari dedi ki...

Doruk 8 yaşında ve "Hayalle karın doymaz ki" diyebiliyor mu? çok ilginç, hatta ürkütücü geldi..

Ona hayal kurmayı değil, çocuk olduğunu ve hiç büyümemesini göstermeli belki de..Bunun için yaşı büyümüş, içindeki çocuk hep aynı yaşta kalmış çocuklar gerekli..Beraber oyun oynayıp, hayal kurabileceği...

hayaller, gübresizde büyür. Sadece tohumları nereye kaldırdığımızı bulmak lazım belki de...

Belgin dedi ki...

Doruk galiba üstün yetenekli ve üstün Zekali bir cocuk. Doruk gibi üstün yetenekli cocuklarin kendileri kücük yasta da olsalar, düsünceleri bir yetiskininki gibi olabiliyor. Onlara cok özel ilgi ve egitim gerekiyor ki bu da bazen Aileleri cok zorluyor.
Sevgiler

ABİ dedi ki...

Alıntı..

“Sevgi düş gücüyle beslenir.Düş gücü bizi bildiğimizden daha bilge,duyduğumuzdan daha iyi,olduğumuzdan daha soylu kılar.Yaşamı bir bütün olarak görmemizi sağlar."

Umarım küçük Doruk'u "hayal karın doyurmaz." fikrinden döndürebilirsin..

artık kim soktuysa aklına..

benzinci tanımındaki "frene basma ve boşalma" tanımı çok hoş..:)

Primarima dedi ki...

Çok erken hayal kurmakdan vazgeçmek ve hayali boş bulmak için...8 yaş nedirki?
Benimde sızladı içim aynen senin gibi.Umarım DORUĞUN bu sert cevabına RAĞMEN ona hayal dünyasının ne olduğunu anımsatabilirsin.

duygu dedi ki...

futbolu çok seven Doruk'a futbolculardan örnek verilebilir belki. yetenekli topçuların top koşturmakta çok başarılı olmalarına RAĞMEN hep daha iyi takımlarda oynayabilmeyi ve hatta en iyi olmayı istemelerinin hayalini kurmaları belki bir basamak olabilir.
naçizane...
kolaylıklar dilerim.
sevgilerimle...

Derin Sularda dedi ki...

Doruk üzdü beni de, bu yaşta nasıl vazgeçer hayal kurmaktan ya da şöyle mi demeli nasıl vazgeçirilir? Neredeyse başlamadan hatta... Ona gerçekten yardımcı olabilmeni diliyorum, geç olmadan.
Sevgiler.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çocuklar, çocukluk yaşını bitirmeden yaşamın gerçek yüzünle karşılaşınca ne yazık ki hayallere karşı acımasız olurlar.
Yakından bilirim de!
Doruk ve yazın üzdü beni.

Belgin dedi ki...

Gevezem sana ve Ailene iyi bayramlar diliyorum.

(Tarafimdan "takintilarim ve uyuz olduklarim" konusunda mimlendin, haber vereyim de duymadim deme.)

Sevgiler

elektra dedi ki...

yazının başında yazdığın ' ben çok severim 'rağmen' sözcüğünü, demişsin ya. ben yazının benim de çok sevdiğim bu sözcük üzerine olacağını düşünmüştüm. ama üzücü bir hikaye çıktı. doruk'tan yardımını esirgeme gevezecim, ne zaman kaybetmiş bu küçücük yaşında hayallerini bilmiyorum. ama ondan hayallerini alan bu dünyaya RAĞMEN, sen ona hayalleri kadar var olduğunu öğret insanın.
bir de iyi bayramlar diliyorum sana ve ailene, sevgilerimle...

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Hayal demek Umut demek. Umut da Yaşamak demek. Ne olursa olsun hayal etmekten vazgeçmesin güzel çocuk...

Benim Hayatim dedi ki...

Hayatın çarkları bu kadar erken ulaşmışmış Doruk'a demek ki. Neyse ki sen varsın Geveze :)
Mutluluk resimlerini merakla bekliyorum.
Sobe ;)

Benim Hayatim dedi ki...

Hayatın çarkları bu kadar erken ulaşmışmış Doruk'a demek ki. Neyse ki sen varsın Geveze :)
Mutluluk resimlerini merakla bekliyorum.
Sobe ;)

Unknown dedi ki...

Fena birşey çocuk olmasına RAĞMEN hayalsiz olmak ben bile "iç" e döndüğümde hala hayallerime dalıp çıkıyorum diplerden...
Kızımla da oyununu oynarız ...
Hayal güzel, Doruk'ta da yerleşmesi dileğiyle...

Göz dedi ki...

Ne acı değil mi:(
İşin kötü yanı, Doruk bir istisna değil. Her gün Doruk gibi onlarca çocuğun düş dünyalarını canlandırmaya, renklendirmeye çabalıyorum. Bir tanesine bile ufacık bir katkım olduğunu görünce çılgınca seviniyorum.
Yine de değirmenlere karşı savaşıyorum gibi geliyor çoğu zaman. Bunu bile bile, gerçek dünyanın tüm acımasızlığına rağmen çocukların içlerinde uyuttukları çocukları dürteceğim:)

Ebru Oğuş dedi ki...

doruk'un hayatında herşeye rağmen sen varsın ve bu da onu özel kılıyor. evet, o herşeye rağmen çok şanslı bir çocuk!

Geveze Kalem dedi ki...

Brajeshwari, bahsettiğin anlamda hiç büyümeseydik, yollar ne çabuk aşılırdı değil mi?;-)

Belgin, Doruk'un üstün özellikli bir çocuk olduğunu değil, sadece doğuştan itibare farkındalığı biraz daha su yüzüne çıkmış bir çocuk olduğunu düşünüyorum. Aslında bahsettiğin anlamda üstün yetnekli çocukların aileleri yormasını da anlayamıyorum. Dünyaya sadece onun gözleriyle bakabilmek lâzım, gerisi çorap söküğü.;-))
Mimini yazacağım, bundan sonraki ilk seferde.:)

Abi, alıntı süper.:) Son postumla paralel.
Bu arada Doruk'un aklına kimi soktuğunu bilmiyorum ama geçenlerde neredeyse tüm aile bireylerinin hayal kurması yönünde telkinde bulunduğunua tanık oldum.:) İlginç!

PrimaRima, bu benim görevim. Sahiden söylüyorum, ona hayallerinin nasıl tezahür ettiğini(bu kelime de nereden aklıma geldi yahu:)) göstereceğim.:))

Duygu, teşekkür edem, geçenlerde aynen bu bahsettiğin gibi gelişti sohbet.;-)

Ah Dilekciğim, 'nasıl vazgeçilir?' ne kadar yerinde bir cümle olmuş.:) Harikasın!

Anneciğim, anladım.;-)

Elektra, bak şimdi bu 'rağmen'in sana hatırlattıklarını merak ettim.:)

Ela'dan Mektup, bunu bilen insanların bu kadar çok olduğunu görmekne güzel.:))

Aysuncuğum, sobenin konusu neymiş acaba, hemen bakacağım. Zaten bu son postumdan sonraki ilk postum sobe postu olacak.(Haydaa, nasıl cümle bu ya?:)))

Funda, ne güzel şeyler yazmışsın. Blogunu okuyup seni tanıma duygusu yarattın bende.:)

Göz'üm, peki neden bu işi yaptığını düşündün mü? Annene sor, o söyler.;-)

Ebruşum, öperim.:)

Adsız dedi ki...

[b][url=http://pohudey.in]ХУДЕЙ БЕЗ ПРОБЛЕМ!![/url][/b]
[url=http://pohudey.in][img]http://harizzzma.com/dieta1.jpg[/img][/url]







игла для похудения
похудеть помолодеть
программа похудения 25 кадр
рисовая диета результаты
похудеть без фитнеса и диет
владимир соловьев похудел
элиминационная диета
центр похудения технология красоты отзывы
желтуха диета
кефирная диета королевой
беспричинное похудение
скачать методику похудения 25 кадр
похудеть за 9 дней
диета 9 стол
похудеть на диете ангела
успехи похудения
быстрая эффективная диета
доклад правильное питание
кефирные диеты 20 дней
таблица роста и веса
156 рисовая диета
помогите похудеть без диет
диеты для быстрого похудания
корейская диета
заговор на воду для похудения
диета без вреда для здоровья
быстрая диета доктора хея
диета 30 плюс
правильное питание завтрак
оксалаты в моче диета
похудение подсознание
методика похудения беларусь
кефир с чесноком для похудения
массажный пояс для похудения
гармония похудение
диета звезд
лечебное питание диеты
похудеть за 3 дня отзывы
можно ли похудеть от мастурбации
клизма для похудения с солью
капуста для похудения
как похудеть в спортзале
как похудеть эффективно
как похудеть на 13 кг
как похудеть на гв
самые действенные диеты
вода для похудения
убрать живот в тренажерном зале
как похудеть с помощью упражнений
диете аткинса
методика похудения 25 кадр онлайн
способ похудения
салатная диета
чаривный лотос препарат для похудения
программа похудей за неделю
как похудела татьяна устинова
www диета кефирная
иглорефлексотерапия для похудения
японская диета меню
худеем к лету
убрать живот за 8 минут
чай для похудения ласточка
косметические процедуры для похудения
гипотиреоз как похудеть
похудеть с помощью кефира
как похудеть за 1 месяц
что съесть чтобы похудеть
как выйти из гречневой диеты
быстрые и безопасные диеты
кефирно гречневая диета
диета л
удаление желудка диета
программа тренировок для похудения для женщин
дерматит диета
вреден ли чай для похудения
похудеть с помощью массажа
варикозное расширение вен диета
самый эффективный тренажер для похудения

[url=http://lengbadlipank.freehostia.com]как похудеть[/url]

Adsız dedi ki...

Absolutely with you it agree. In it something is also to me this idea is pleasant, I completely with you agree.

Adsız dedi ki...

Интересная мысль, возьму на заметку.

Adsız dedi ki...

Very nicce!

Adsız dedi ki...

donating a car in virginia public class car bmw idrogeno car breakdown recovery service kfh car