Kendime...

|

"(...) Poe'nun bir gözdesi daha vardır ki, adı "öykü"dür. Kalın, devasa romanlara karşı sahip olduğu büyük avantaj kısalığının etki yoğunluğunu artırmasıdır. Bir oturuşta okunabilen bu tarz yazılar zihinde mesleki sorunlar ve sosyal yaşamın gerekleri tarafından sık sık bölünen parçalı bir okumadan çok daha güçlü bir izlenim bırakır. İzlenim birliği, etki bütünlüğü bu türden bir yapıta çok özel bir üstünlük sağlayan önemli bir avantajdır, öyle ki son derece kısa bir öykü (ki öyle olması da bir kusurdur hiç şüphesiz) son derece uzun bir öyküden daha iyidir. Sanatçı, eğer yetenekliyse, düşüncelerini olaylara uyarlayıp, bilinçli bir şekilde ve emek harcayarak yaratılması gereken bir etki planladıktan sonra olayları icat edecek, istenen etkinin elde edilmesi için olayları en uygun biçimde birleştirecektir. Eğer ilk cümle bu son izlenimin yaratılması düşüncesiyle yazılmamışsa, yapıt daha başlangıçta başarısız olmuş demektir. Tüm yazıda, istemdışı olan, önceden planlanmış ereğe dolaylı ya da dolaysız yoldan hizmet etmeyen tek bir sözcük bile yer almamalıdır.(...)"

Okul yıllarında dersleri yazarak çalışır, bu şekilde daha iyi kavrayabilirdim.
Bu paragraf Edgar Allan Poe'nun Bütün Hikayeleri (İthaki Yayınları) kitabından, Charles Boudelaire'in "E. A. Poe Üzerine" başlıklı yazısından alıntıdır.
Yazdım, çalıştım, kavradım.
...
Sevgili Geveze Kalem,
Sence de artık kalemini törpüleme vakti gelmedi mi?

2 yorum:

Ebru Oğuş dedi ki...

ya sema bana bu değişiklikten bahsetmemiş olmana inanamıyorum!! çok şaşırdım sonra da bayıldım yeni şablona. çok iyi olmuş, bu şablon çok sen gibi olmuş. sanırım bundan sonra arayışın olmasına gerek yok artık bu konuda. kendini bulmuşsun sen burada. yazıları daha okumadım, az sonra "da vinci code" başlayacak, bölünmek istemiyorum. harika olmuş demek istiyorum yeniden, bayıldım..

Geveze Kalem dedi ki...

Sürpriz olmuş Ebrucuğum.;-) Beğendin mi? Şimdilik bulduğum en iyi şablon ama bazı hataları var.
Budan sonra arayışa geçmeme gerek olmadığını söylemişsin ama unuttuğun bir şey var; ben bir ikizlerim.:))) Yenilik ararım bir süre sonra. Ama yine de haklısın, bu şablon uzun süre gidecek galiba.:)
Seni yeniden sanal ortamlarda görmek ne güzel.:)